March 14, 2013

Tempat Menarik di Miri Sarawak



Assalamualaikum

Trip 3 hari ke Miri Sarawak telah pun berakhir :( Now masa untuk rewind semula cerita  semasa berada di Miri Sarawak !

Senarai Tempat yang dikunjungi


1) Muara Restoran

2) Miri City Fan
3) Gua Niah
4) Grand Old Lady
5) Dinotrek by Petronas
6) Kanada Hill
7) San Ching Tian Taoist Temple
8) Taman Awam Miri

8 Mac 2013 :

Kitorang gerak daripada kuching jam 12.05pm menaiki AirAsia dan sampai di Airport Miri pada jam 1.10pm. Daripada Airport Miri kitorang ber ENAM naik teksi dan bergerak ke hotel untuk merehatkan diri memasingg

Jauh kan nak ke Miri daripada Kuching ? sebab tu la kena naik flight
kalau naik kerete dahla hampir 12jam , lepastu jalannya kitorang taktau macam mana 

Sesampai je kat bandar Miri , suasana nya saling tak tumpah macam Kuching haa , hotel bersepah-sepah , cuma bagi aku , Kuching lebih banyak bangunan lagi la daripada Miri , and bangunan kat Kuching lebih tersusun dan berpusat di satu tempat sahaja :)

Sampai hotel , rehat2 , guling2 atas katil & pergi Makan . Kitorang sewa dua buah kereta Hillux Accent untuk  trip di Miri ! :) some tips ,kalau nak jalan kat Miri , lagi best kalau sewa kereta sebab kalau nk pergi semua tempat yg menarik , agak penat la kalau nk jalan kaki . Same goes to Kuching , kalau nk pergi tempat menarik di kuching , lagi best kalau sewa kereta , banyaakk lagi tempat yg menarik boleh pergi :)



Malam tu kelaparan ! makan dekat Muara Restoran ! makan nasi Lalapan , bagi sesiapa yang berkunjung ke Miri , wajib pekena nasi Lalapan ye , macam2 nasi lalapan ada , keli , daging , kembung dll.

nak gambar besaq jugak wkwkwkwk

lalapan daging !!! nyummehhhh

Lepas isi perut ,kitorang terus pergi Miri City Fan !

untuk entry penuh & semua gambar di Miri City Fan 

klik sini ---->> ( Miri City Fan entry ) atau klik pada gambar di bawah :D



Balik daripada Miri City Fan , kami kena tidur dan persiapkan diri dengan rehat sebab esok nya nak pergi Gua Niah !! weee

9 MAC :


Gua Niah !!

Ini merupakan pertama kali aku menjejakkan kaki ke Gua Niah , satu pengalaman baru dan menarik ! Alang2 belajar kat Sarawak , baik teroka Sarawak betei2 kan kan . Untuk entry penuh beserta gambar klik sini --------> ( Gua Niah Entry ) atau  klik pada gambar di bawah :D



Malam balik daripada Gua Niah , semua orang dah kepenatan , balik tido !!!


10 MAC :


Harini merupakan hari terakhir berada di MIRI , Semua tempat yang kami plan nak pergi alhamdulillah selamat sampai :D tempat yang kitorang tak pergi cuma Crocodile Farm & Tamu Muhibah. takpe, crocodile farm tu, kat Kuching pun ade , bersepah2 buaya. wkwkwkw


Ini merupakan senarai tempat yang di kunjungi pada 10 Mac !!


klik pada nama tempat untuk tgk gambar disana ! :)



1)  Grand Old Lady <--- Muzium Petroleum !! klik untuk tgk gambar



2)  Dinotrek by Petronas (klik untuk tgk gambar) <----- haha the best part , meet the dinasour(s) !



3)  Kanada Hill <----- pemandangan cantik :)




     San Ching Tian Taoist Temple

4)  Taman Awam Miri <----- terbaik !! jambatan gantung !


Yeayy berakhir sudah jelajah Miri pada jam 6 petang 10 MAC 2013 , flight kami jam 9.45pm . sebelum balik kami singgah di Terusan Beach ! mandi laut sekejap dalam setengah jam macam tu sebelum balik :)


Sebelum singgah airport, ternampak signboard "selamat datang ke Miri" kat tengah jalan , kitorang singgah jap nak tgkp gmbar :D



terusan beach ! Sarawak mmg kaya dengan laut ! mana2 pun ada laut & lautnya bersih sgt2 :)
Add caption



bye bye Miri :)


Overall mmg best ! haha dan pengalaman di Gua Niah adalah pengalaman yang takkan aku lupa sampai bila2 . weee


Terima kasih kerana membaca ! :)



5 comments:

chris adam said...

hello2...juz nak promote yer.. im chris adam from kuching sarawak.. juz nak bagitau yg i boleh tlg jd tourist guide korg,n sesape yg nk ke kuching sarawak.. rm250 utk 6jam,: 3 hari+ 6jam shari is rm600 termasuk minyak n DRIVER , sekali kereta proton waja,kalau ramai,pakai kreta Alza. n driver i sendiri.. i blh bawa kemana sja yg u all nk pergi, or i blh intro tmpt yg best2, cth ::
1; kampung budaya
2: gunung santubong (jika ingin mengetahui sejarah puteri santubong,or ingin melihat bentuk gunong tersebut)
3: serikin , tebedu / sempadan indonesia,barangan murah,sperti beg,baju,kraf tangan, buah tangan,smua murah2..n bnda yg korg xpernah lihat d tmpt lain..
4:wind cave, fairy cave ,
5: menikmati rumah bidayuh (baruk)..rumah iban (rumah panjang)
6: tmpt picnic yg paling sesuai seperti (family park, jambatan merah, sungai rayu, sematan, lundu,
7: jln2 d sekitar kuching,tmpt shopping,
8: budget hotel,standard hotel,i boleh tlg cari..
9: n nak kemane jer,i blh bawa..nk uturn,nk singgah,berhenti,up to u..hehe
BANYAK LAGI SAMPAI XDPT NK LIST KAN.HEH ..
sorry , i juz nk promote..kot2 nk pg kuching lagi kan? i blh bawa..dont worry,im friendly..love to make friend. N THANKS..U MAY CALL ME
0149957036
Adam.( your personal driver at kuching )
facebook : chreez_devil88@yahoo.com

chris adam said...

hello2...juz nak promote yer.. im chris adam from kuching sarawak.. juz nak bagitau yg i boleh tlg jd tourist guide korg,n sesape yg nk ke kuching sarawak.. rm250 utk 6jam,: 3 hari+ 6jam shari is rm600 termasuk minyak n DRIVER , sekali kereta proton waja,kalau ramai,pakai kreta Alza. n driver i sendiri.. i blh bawa kemana sja yg u all nk pergi, or i blh intro tmpt yg best2, cth ::
1; kampung budaya
2: gunung santubong (jika ingin mengetahui sejarah puteri santubong,or ingin melihat bentuk gunong tersebut)
3: serikin , tebedu / sempadan indonesia,barangan murah,sperti beg,baju,kraf tangan, buah tangan,smua murah2..n bnda yg korg xpernah lihat d tmpt lain..
4:wind cave, fairy cave ,
5: menikmati rumah bidayuh (baruk)..rumah iban (rumah panjang)
6: tmpt picnic yg paling sesuai seperti (family park, jambatan merah, sungai rayu, sematan, lundu,
7: jln2 d sekitar kuching,tmpt shopping,
8: budget hotel,standard hotel,i boleh tlg cari..
9: n nak kemane jer,i blh bawa..nk uturn,nk singgah,berhenti,up to u..hehe
BANYAK LAGI SAMPAI XDPT NK LIST KAN.HEH ..
sorry , i juz nk promote..kot2 nk pg kuching lagi kan? i blh bawa..dont worry,im friendly..love to make friend. N THANKS..U MAY CALL ME
0149957036
Adam.( your personal driver at kuching )
facebook : chreez_devil88@yahoo.com

Anonymous said...

Hye awak! Nak tau bajet g miri aritu bleh x? Mksudnye kete sewa, hotel, tiket tmpat lawatan n pape yg patut la.. Hehe.. Nnti emelkan ke sakurasunflower@yahoo.com bleh? :)

mazni Anak Sidik said...

salam, nak tanya, u sewa kete kat mana ye? blh bg number fon tuan kete sewa tu? n selain kete yg u sewa tu, ada kete apa lagi ye? i'm seeking for kete sewa skrg. thanks for your consideration. :) btw, nice entry n info about miri. we're going to miri soon.

Muhammad Ken said...

assalamualaikum.. saya ada sewa kereta jikalau ada sesiapa yang ingin datang bercuti ke Miri Sarawak.. Kereta proton saga blm auto dan juga viva manual.. boleh hubungi saya di talian 010 979 3138 (muhammad ken abdullah)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...